Szörp

Mi a szörp

A szörp igazi gyümölcs felhasználásával, hozzáadott cukorral és fűszerekkel előállított üdítőital alapanyag. Magyarországon nagy hagyománya van, és éves szinten komoly mennyiséget fogyasztunk belőle. A gyümölcsszörp felirattal ellátott szörpökben biztosak lehetünk, hogy ahogy mondani szokás: – “látott már gyümölcsöt”. Már csak az a kérdés, hogy mennyit. Minél nagyobb a gyümölcstartalma, annál jobb a minősége. Az 50% gyümölcstartalmú szörpök már a prémium szörp kategóriába tartoznak, és nem véletlenül.

Gyümölcs kontra gyümölcsízű

Megkülönböztetünk gyümölcsszörpöt és gyümölcsízű szörpöt. A gyümölcsszörp sűrítményből készül, a sűrítmény pedig valódi gyümölcsből. A gyümölcsízű általában mesterséges aroma és színezék hozzáadásával.

Szirup és szörp

Hazánkban külön kategóriába tartoznak a szirupok és a szörpök. A szirupokat többnyire italok, koktélok, cukrászati termékek előállításához használják. Szörpöket pedig frissítőkhöz és üdítőitalokhoz gyártanak.

Szörpkészítés

A bodzaszörp elkészítése házilag nem jár jelentős kiadással, azonban a málnaszörpnél már más a helyzet. A szörpgyártó üzemek a málnaszörphöz szükséges málnasűrítményt szerzik be a legmagasabb áron, az arany árához szokták hasonlítani.

Szörp összetevők

Jellemzően víz, cukor, sűrítmény, aroma, színezék a klaszzikus összetevők. Cukor helyett vagy azzal együtt használnak még édesítőszereket. Tartósításhoz pedig pasztörizálják vagy tartósítószert adnak hozzá. Fontos megjegyezni, hogy az összetevők között lehetnek természetazonos vagy mesterséges változatok. Végül mindezek aránya, minősége és mértéke nagyban befolyásolják a végeredményt.