Picur Bodzaszörp

Az igazán finom bodzaszörp készítése régi hagyományokra nyúlik vissza Picurék családjában. Nemcsak a szüleik, de még a nagyszüleik is mindig eljártak a közeli erdőbe friss bodzavirágot szedni. Ezeket a bodzavirágokat aztán jól beáztatva és megtisztítva küldték tovább a szörpgyártó üzemébe, hogy hamisítatlan Picur szörp legyen belőle. 

Bodzaszörp készítése. Picur bodzaszörp 50% gyümölcstartalommal.
Bodzaszörp készítése

Bodzaszörp készítés menete

A bodzaszörp készítése a Picur család féltve őrzött receptje alapján történt több generáción át. A receptet ma is hét lakat alatt őrzik, nehogy illetéktelenek kezébe kerüljön. Megszámlálhatatlan kalóztámadás érte már a szállítmányokat, és érik napjainkban is. Ám arra is volt már példa, hogy Békalóz banditái a gazdaság környékén kutakodtak, a titkos bodzaszörp recept után az éj leple alatt. 

Mire jó még a bodza

Picur és Pocak gyerekként sok mindent eltanultak szüleiktől. Míg édesanyjuk a bodzaszörp receptjét mutatta meg nekik, addig édesapjuk azt, hogyan tudnak bodzafából bodzasípot készíteni. A trükk az volt, hogy egy felizzított drótdarabbal könnyedén kipiszkálta a bodzafaág puha, szivacsos belsejét. Az ezután megkapott üreges botból aztán, kisebb fúrással-faragással, sípot vagy furulyát készített gyerekeinek. A nagyszülők pedig beavatták őket abba, hogyan kell a  fekete bodza bogyós terméséből lekvárt főzni.